SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA

spletne strani crnazracka.si in crnazracka.com

 

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine www.crnazracka.si, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in uporabnikom.

Splošni pogoji poslovanja (spletne trgovine Črna Zračka) Urška Pirc s.p. so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem. Spletna trgovina www.crnazracka.sije informacijski sistem, namenjen predstavitvi in prodaji izdelkov in storitev uporabniku.

Splošni pogoji poslovanja

 Podjetje Urška Pirc s.p., Tomšičeva 10, 5280 Idrija. Datum vpisa pri registrskem organu: 14.5.2012 , registrski organ: AJPES, izpostava Nova Gorica. Davčna številka: 79690513, matična številka: 6160999000. Podjetje (prodajalec) posluje v obliki spletne trgovine. Nismo zavezanci za DDV.

Uporabnik je oseba, ki uporablja naš sistem, torej kupec v spletni trgovini.

Uporabnik je zavezan upoštevati te Splošne pogoje poslovanja (pogoji). Uporabnik z uporabo teh spletnih strani sprejema te pogoje in izjavlja, da je z njimi seznanjen in da se z njimi strinja.

Ob naročilu izdelkov Črna Zračka (v nadaljevanju »izdelkov«), se uporabnik zaveže, da se strinja z vsemi določbami v teh pogojih. Splošni pogoji poslovanja določajo pogoje, pravice in obveznosti uporabnikov in ponudnika ter način uporabe izdelkov in plačljivih in brezplačnih storitev ter vsebin na spletnih vseh zgoraj omenjenih spletnih straneh ter predstavljajo pravno veljaven in zavezujoč sporazum med ponudnikom ter uporabniki.

Pridržujemo si pravico, da za določen ali nedoločen čas omejimo ali popolnoma ustavimo prodajo nekaterih ali celo vseh izdelkov, omejimo ali popolnoma ustavimo dostop do strani spletne trgovine, ali drugače omejimo ali ustavimo poslovanje spletne trgovine.

Ne prevzemamo nikakršne odgovornosti za kakršnokoli okvaro vaše strojne ali programske opreme zaradi obiska in operiranja s stranmi spletne trgovine ali za kakršnokoli škodo v zvezi z izdelki kupljenimi v spletni trgovini.

Dostopnost informacij
Prodajalec se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
1.) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra)
2.) kontaktne naslove, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon)
3.) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami)
4.) dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku)
5.) pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave)
6.) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza. Vse cene so izražene v EUR(Evrih).
7.) način plačila in dostave
8.) časovno veljavnost ponudbe
9.) pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci

 

Način nakupa

• kot neregistriran uporabnik (v tem primeru je potrebno izpolniti podatke za vsako naročilo posebej),
• kot registriran uporabnik (ob registraciji v spletno trgovino obiskovalec pridobi uporabniško ime, ki je enako naslovu
njegove elektronske pošte, ki ga sam določi v svojem profilu, ter geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika
nedvoumno določata in povezujeta z izpolnjenimi podatki. Po registraciji obiskovalec postane uporabnik in pridobi
možnost enostavnejšega nakupa).

Načini plačila

Kupci lahko naročilo plačajo po povzetju, predračunu ali s kartico Visa, Mastercard. Možno je le plačilo v enkratnem znesku. Do plačila celotne kupnine so izdelki last podjetja, Urška Pirc s.p..

Ponudnik uporabniku izda predračun, katerega le-ta prejme na svoj elektronski naslov, z razčlenjenimi stroški in Splošnimi
navodili poslovanja (ki med drugimi vsebujejo tudi kako odstopiti od nakupa in artikle vrniti, če je to potrebno in mogoče).
Naročila so v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in uporabniku dostopna v vsakem trenutku v njegovem
uporabniškem profilu (Moj profil). Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika.

 

Prednaročila se plačajo vnaprej. Blago je dostavljeno v dogovorjenem času. Pridružujemo si pravico, da se časovni rok podaljša, zaradi tehničnih ali drugih napak v postopku. V tem primeru se zavezujemo, da bomo naročnika ustrezno obvestili. Prosimo vas, da nas obvestite, če niste prejeli nobenega obvestila z naše strani in so od nakupa pretekli več kot 3-je delovni dnevi.

 • Plačilo po predračunu

V primeru plačila po predračunu, bomo paket odposlali v najkrajšem možnem času po prejemu vašega nakazila. Naročeni artikli bodo za vas rezervirani 3 delovne dni, v primeru, da v tem času ne poravnate predračuna, bodo po preteklih treh dneh vaši artikli zopet na voljo vsem kupcem.
Predračun je veljaven 3 delovne dni, od prejema naročila.
Pri plačilu po predračunu, vam stroška transakcije ni potrebno plačati.

 • Plačilo po povzetju

Pri plačilu po povzetju bo vaš paket posredovan v najkrajšem možnem času, znesek pa boste poravnali poštnemu uslužbencu. Če vas takrat ne bo doma, vam bodo pustili obvestilo o prispelem paketu.
Pomembno: pri plačilu po povzetju vam bo poštni uslužbenec dodatno zaračunal strošek transakcije prevzetega denarja (podobno kot vam to zaračuna banka ali pošta pri plačilu položnic). Transakcijski strošek znaša 1,40 EUR do zneska za plačilo 98 EUR, nad tem zneskom pa 1,17% če bo vaš znesek za plačilo od 98-501 EUR in 5,36 + 0,30 % eur za zneske nad 501 EUR.

V primeru manjšega izdelka do teže 500g, vam bo naročilo poslano v obloženi kuverti z nakaznico (priporočeno pismo). Pri plačilu po povzetju, vam bo poštni uslužbenec dodatno zaračunal strošek transakcije prejetega denarja.

 • Plačilo z gotovino v poslovalnici (po predhodnem dogovoru)
 • Plačilo s kartico Visa, Mastercard

Plačilo izdelkov

Izdelki/paketi ponujeni preko spletne trgovine www.crnazracka.si so del ponudbe podjetja Urša Pirc s.p.. Cene
izdelkov/paketov so predstavljene kot maloprodajne cene ter ne vsebujejo stroškov pošiljanja. Podjetje Verdes d.o.o. ni davčni
zavezanec. DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (nismo zavezanci za
DDV). Občasno cene nihajo glede na aktualne promocije in akcije. Poštnino in stroške pakiranja plača uporabnik (kupec oz.
naročnik). 

Cene

Vse cene so izražene v EUR (Evrih).

Cene ne vsebujejo Davka na dodano vrednost (DDV), saj Urša Pirc s.p. ni davčni zavezanec za DDV. Cene veljajo v trenutku

oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod
zgoraj navedenimi pogoji. Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi
naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo o statusu “Naročilo potrjeno”). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksni
in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.
Cene veljajo v trenutku potrditve naročila (zaključitve nakupa).
Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.
V primeru, da se cena artikla tekom obdelave naročila spremeni, bo prodajalec kupca o tem obvestil. Prodajalec bo po svojih najboljših močeh skušal v vsakem primeru kupcu zagotoviti nižjo ceno oz. ponuditi ustrezno rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo.

DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (nismo zavezanci za DDV)

V ceno ni vključen strošek dostave.

 

Rok veljavnosti ponudbe

Navedene cene v spletni trgovini so nepreklicne in veljajo v trenutku ob naročilu preko interneta in potrditve naročila. Cene
veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji. Cene v spletni prodajalni se lahko
spremenijo brez predhodnega obvestila. Slike so lahko samo simbolične in ne odražajo vedno v celoti dejanskega stanja.

Podjetje Urška Pirc s.p. ni davčni zavezanec, zato vse navedene cene ne vključujejo DDV in ne vsebujejo strošek poštnine in
stroške pakiranja. Kljub naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni
napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik uporabniku omogočil
odstop od nakupa, hkrati pa bo ponudnik uporabniku ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo. Če izdelka ni na
zalogi, lahko pride do spremembe cene, o čemer ponudnik uporabnika obvesti.

 

Rok veljavnosti akcijske ponudbe

Če ni drugače določeno pri opisu izdelka, akcijska ponudba velja do razprodaje zalog. Po razprodani zalogi je izdelek umaknjen – ni viden v ponudbi.

 

Postopek nakupa

V trgovini crnazracka.si lahko nakupujejo registrirani in neregistrirani uporabniki.

Pregled košarice je uporabniku dostopen ves čas brskanja po trgovini crnazracka.si. Pred oddajo naročila je kupcu omogočen celovit pregled naročila in tudi možnost pomika nazaj po spletnem naročilu in odstranitve poljubnih izdelkov.

Registriranemu uporabniku so na spletni strani crnazracka.si vselej dostopni podatki o statusu in vsebini trenutnega in vseh preteklih naročil.

Registirani in neregistrirani uporabnik dobi ob svojem naročilu povzetek naročila na svoj elektronski naslov.

Ponudnik bo shranil vsebino naročil registriranih in neregistriranih uporabnikov.

1. NAROČILO SPREJETO
Po oddaji naročila v spletni trgovini uporabnik prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Kupcu so na spletni
strani ponudnika vselej dostopni izčrpni podatki o statusu in vsebini naročila. Na tem koraku ima kupec v roku ene ure možnost
preklicati naročilo preko elektronske pošte na naslov [email protected] z jasnim naslovom sporočila “Odstop od naročila” in
številko naročila navedeno v elektronski pošti.
V primeru da kupec izvede naročilo in skladno s temi pogoji ne opravi plačila v roku 3 dni, ima ponudnik pravico, da mu
naročilo stornira. Kupec je o tem obveščen preko sistema spletne trgovine.
Uporabnik lahko opravi naročilo tudi preko e-pošte na [email protected]. V primeru naročanja preko e-pošte ali na kakršenkoli drug način (socialna omrežja, ustno), veljajo isti splošni pogoji. Proračunski uporabniki izvedejo plačilo preko e-računa, skladno z Zakonom o preprečevanju zamud pri
plačilih.

2. NAROČILO POTRJENO
Če kupec naročila ne prekliče, gre naročilo v nadaljnjo obdelavo. V nadaljnji obdelavi ponudnik naročilo pregleda, preveri
dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi, oz. z razlogom zavrne. Ponudnik lahko za preverjanje podatkov ali
zagotavljanja točnosti dobave pokliče uporabnika na njegovo kontaktno telefonsko številko. Pri dobavi blaga, ki ga ponudnik
nima na zalogi v lastnem skladišču, je ponudnik izključno vezan na dobavo s strani ponudnikovega dobavitelja in na čas, v
katerem lahko ponudnikov dobavitelj dostavi blago do ponudnika. Preko elektronske pošte lahko ponudnik uporabnika sproti
obvešča o ažurnih podatkih v zvezi z dobavo blaga. Če je dobavna doba zelo dolga (več kot 45 koledarskih dni) in uporabnik
ne želi čakati, lahko uporabnik to sporoči ponudniku, ki bo artikel odstranil iz naročila in vrnil uporabniku morebitna že vplačana
sredstva, ostale artikle iz naročila pa po izbiri uporabnika, ali dobavil, ali pa celotno naročilo storniral. Ponudnik ne prevzema
nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave blaga, ki ga ponudnik nima na
zalogi v lastnem skladišču

3. NAROČILO ZAKLJUČENO
Ponudnik v dogovorjenem roku blago pripravi, odpošlje in o tem po elektronski pošti obvesti uporabnika. Ponudnik v
omenjenem elektronskem sporočilu pouči uporabnika tudi o Splošnih pogojih poslovanja (ki vsebujejo tudi politiko vračila
blaga, kam se lahko obrne v primeru zamude pri dostavi in kam se lahko obrne v primeru pritožbe).

 

Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Pri prodaji blaga po pošti ima potrošnik po Zakonu o varstvu potrošnikov (43. člen) pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga
podjetju sporoči (na kontaktni e-poštni naslov [email protected]), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog
za svojo odločitev. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Uporabnik
ima pravico, da v 14-ih dneh ponudniku pisno sporoči namero o vračilu kupljenega blaga in sicer na kontaktni e-naslov
[email protected]. Uporabnik mora nato blago vrniti ponudniku v 15-ih dneh po pisnem sporočilu o vračilu kupljenega blaga, s
tem da uporabnik sam krije vse stroške vračila blaga. Blago, ki se vrača, mora biti nerabljeno, nepoškodovano in v embalaži,
v kateri ga je poslal ponudnik. Priložena mora biti kopija naročila. Pri vračilu artiklov, kjer je bila koriščena promocijska koda,
se ta sredstva upoštevajo kot popust in se ob vračilu ne vrnejo (vrne se vplačan znesek), vplačani znesek pa se vrne na TRR
uporabnika.

Vračilo vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe.
Vračila vplačil vršimo na transakcijski račun (bančni račun, TRR) kupca. Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od
pogodbe (14 dni od prevzema blaga) se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

 

Dobavni rok

Dobavni roki so izraženi v številu delovnih dni in sicer 7-9 dni za naročila na zalogi, ali 21-30 dni za naročila, kjer zaloge ni

 

Dostava

Blago, naročeno v spletni trgovini Črna Zračka, gre na pot v najkrajšem možnem času. Če je na zalogi, ponavadi še isti dan. Ko je naročilo odposlano, kupca o tem obvestimo po elektronski pošti. Poleg zneska nakupa, dodamo tudi strošek dostave. V primeru, da je znesek nakupa nad 80,00 EUR ali da kupec želi prevzeli blago na sedežu podjetja, stroška dostave ne dodamo.

Končna dostava je odvisna od ponudnika poštnih storitev – običajno en do dva delovna dneva po oddaji naročila. Usluge dostave nam opravlja Pošta Slovenije.

Stroški dostave na področju Slovenije:

Vrsta dostave  Cena z DDV
Priporočeno pismo (v obloženi kuverti) do 500g 3,40 EUR
Paketna dostava do 2 kg 3,60 EUR
Paketna dostava od 2 – 5 kg 3,80 EUR
Paketna dostava od 5 – 10 kg 4,00 EUR

 

Brezplačna dostava:

 • v primeru nakupa nad 80,00 EUR.
 • če blago prevzamete osebno na sedežu podjetja Urška Pirc, Tomšičeva 10, 5280 Idrija

Prodajalec ni odgovoren za zamude s strani ponudnika poštnih storitev ali za poškodovanje embalaže. Kupec naj prejeto blago pregleda takoj in ob morebitnih poškodbah fotografira in takoj kontaktira ponudnika poštnih storitev, kjer skupaj z naročnikom sestavijo zapisnik o poškodbi pošiljke.

Izdelke, ki so v spletni trgovini Črna Zračka označeni “Dobava: Na zalogi”, si lahko tudi ogledate, potipate, izberete in kupite v moji poslovalnici na Tomšičevi 10, 5280 Idrija, od ponedeljka do petka, po predhodnem dogovoru. Plačilo v razstavnem prostoru je možno le z gotovino.

 

Stvarna napaka

Ponudnik odgovarja za stvarne napake kupljenih izdelkov v spletni trgovini crnazracka.si. Uporabnik sporoči reklamacijo na elektronski naslov [email protected]. Uporabnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in ponudniku omogočiti, da izdelek pregleda.

Blago s kopijo računa in opisom napake uporabnik najkasneje v 14. dneh po pisno oddanem sporočilu pošlje na naslov Urška Pirc s.p., Tomšičeva 10, 5280 Idrija.

Ponudnik bo najkasneje v osmih delovnih dneh po pisnem sporočilu kupca potrdil prejem reklamacije in podal tudi pisni odgovor na rešitev reklamacijskega zahtevka.

O reklamaciji zaradi stvarne napake nas lahko uporabnik obvesti v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

Ponudnik ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bil izdelek izročen.

Pravico do vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo)

 

Varnost

Ponudnik uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov,
naročil ter plačil.

 

Garancija

Artikli imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu.

Informacija o garanciji je navedena tudi na strani s predstavitvijo artikla. Če informacije o garanciji ni, artikel nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V slednjem primeru lahko kupec kontaktira Urško Pirc s.p., ki bo zagotovila ažurno informacijo.

 

Vračilo blaga

Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči na naslov [email protected] odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe, pri pogodbah katerih predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe. (npr. izdelki narejena po meri, osebni napisi na izdelki ipd.).

Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga. Potrošnik ne odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če ga podjetje ne seznani s pravico do odstopa od pogodbe skladno s 4. točko prvega odstavka 43.b člena ZVPot.

Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na TRR uporabnika se vrne le vplačani znesek.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil potrošnik, razen če je potrošnik izrecno zahteval uporabo drugega plačilnega sredstva in če potrošnik zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

Pravico do vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo)

 

Varovanje osebnih podatkov in pravica do zasebnosti

V podjetju Urška Pirc s.p., se zavedamo in podpiramo pomembnost zasebnosti podatkov svojih strank. Z vsemi osebnimi podatki, ki nam jih posredujete, ravnamo pošteno in jih skrbno varujemo v skladu z veljavnimi predpisi Republike Slovenije, evropske uredbe GDPR ter načeli in vizijo svojega podjetja.

Verjeli ali ne; tudi pri le enem obisku spletne trgovine si med seboj izmenjamo nešteto podatkov. Da bi lažje razumeli, kaj to pomeni za vas, kako te podatke zbiramo, hranimo in obdelujemo ter kakšne so vaše pravice v zvezi z njimi, smo pripravili spodnji pravilnik.

Do vaših osebnih podatkov lahko dostopajo le skrbno izbrani zaposleni v podjetju Urška Pirc s.p. in njeni pooblaščeni podizvajalci, vsem tem pa je dostop omejen izključno na obseg in namen, potreben za nemoteno izvajanje delovnih in prodajnih procesov in trženjskih namenov skladno s privolitvijo.

1. Kdo upravlja z vašimi osebnimi podatki?
Upravljavec vaših osebnih podatkov smo podjetje Urška Pirc s.p., Tomšičeva 10, 5280 Idrija (davčna številka: 79690513; matična številka: 6160999000).

Svojo prodajo izvajamo preko spletne trgovine www.crnazracka.si (v nadaljevanju »spletna trgovina« ali »spletna trgovina«), delujoče tudi preko domene .com. Pri prodaji izdelkov poudarjamo oseben in iskren dostop, vse odločitve pa sprejemamo v skladu z vrednotami podjetja, ki so skrbnost, natančnost in odgovornost do svojih strank. V skladu s svojo etiko delujemo tudi na področju varovanja podatkov naših strank, saj se zavedamo zaupanja, ki nam ga stranke s predajo teh podatkov polagajo v roke, in odgovornosti, ki nam jo ti podatki prinašajo. Pri obdelavi osebnih podatkov se zato zavzemamo za zakonit in pošten pristop, kar vključuje tudi omejitev dostopa do podatkov.

Do vaših osebnih podatkov lahko za izvajanje namenov, navedenih v 5. točki, dostopajo izključno pooblaščeni zaposleni v podjetju Urška Pirc s.p., ki jih vrednotimo kot zaupanja vredne in kompetentne na področju dela s podatki, ter pooblaščeni podizvajalci, s katerimi sodelujemo za namen tehnične podpore. To so:

 • izvajalci spletnega oglaševanja na Facebooku in Instagramu;
 • vzdrževalci spletne strani in informacijskih storitev ter vzdrževalci spletnih vmesnikov
 • razvijalci in uvajalci programskih rešitev;
 • dostavna služba Pošte Slovenije
 • državni organi ali druge pravne osebe, ko za to obstaja zakonita obveza.

Z vsemi pooblaščenimi pogodbenimi podizvajalci je sklenjena pogodba o Obdelovanju in zaščiti osebnih podatkov. Vsi pooblaščeni zaposleni in pogodbeni podizvajalci so locirani v Evropski uniji.

Zagotavljamo, da vsi pooblaščeni pri delu z osebnimi podatki ravnajo skrbno ter jih ščitijo pred zlorabo ves čas zakonite obdelave.

Vaše osebne podatke lahko izjemoma posredujemo tudi tretjim osebam, a zgolj v primeru, ko bi nerazkritje podatkov povzročilo splošno ali vašo osebno škodo ali ko sami zahtevate, da vaše osebne podatke posredujemo tretji osebi.

2. Kako pridobivamo vaše osebne podatke?

Osebne podatke sprejemamo na naslednje načine:

 • Ob prijavi na e-novice preko obrazca na spletni strani www.crnazracka.si. Pri tem načinu vpisa se vaši podatki samodejno oz. s pomočjo aplikacije MailChimp v roku 1 dne prenesejo v glavno elektronsko bazo podatkov.
 • Z registracijo na spletni strani www.crnazracka.si prek spletnega obrazca. Pri tem načinu vpisa se vaši podatki v roku 1 tedna prenesejo v glavno elektronsko bazo podatkov.
 • Ob uporabi spletne strani www.crnazracka.si in vseh njenih podstrani. Pri tem se za zbiranje podatkov uporabljajo spletni piškotki, o čemer si lahko več preberete v nadaljevanju.
 • Občasno prek nagradnih iger in aktivnosti, pri čemer je uporabnik vedno seznanjen z namenom zbiranja in uporabe osebnih podatkov.
 • Prek družabnih omrežij in drugih marketinških orodij, kot so aplikacije, pri čemer je potrošnik vedno seznanjen z namenom zbiranja in uporabe osebnih podatkov.
 • Prek vaših vprašanj po elektronski pošti, navadni pošti ali prek drugih oblik komunikacije, ki temeljijo na osebnih podatkih.
 • Katere podatke pridobivamo?

Za nadaljnjo uporabo in obdelavo pridobivamo in hranimo naslednje podatke:

 • e-naslov za prijavo na e-novice
 • uporabniško ime in geslo;
 • osnovni osebni podatki za registracijo (ime, priimek, naslov, mobilna številka);
 • dodatni podatki za izstavitev računa v spletni trgovini (številka plačilne kartice, datum veljavnosti, CVV-koda, davčna številka, naslov za dostavo in izstavitev računa);
 • podatki o nakupih in transakcijah (vrsta in število kupljenih in vrnjenih izdelkov, datum nakupa);
 • osebne izkušnje in mnenja o izdelkih;
 • vprašanja in komentarji, medijske vsebine, geo lokacijski podatki in drugi podatki, ki nam jih posredujete sami;
 • podatki z družabnih omrežij, ki nam jih posredujete z interakcijo prek Facebook strani Črna Z-račka in Instagram profila @crnazracka;
 • vaši osebni podatki, pridobljeni iz javno dostopnih virov, vključno s podatki z družabnih omrežij;
 • drugi podatki, ki nam jih posredujete v kontekstu vašega samoiniciativnega povpraševanja (katere izdelke v naši spletni trgovini iščete ali si jih ogledujete).

3. Nameni obdelave osebnih podatkov in pravna podlaga
Osebne podatke zbiramo in obdelujemo za lastne potrebe prodaje in promocije prek spletne trgovine na področju Evropske unije in ostalega sveta. Podatke zbiramo za naslednje namene:

 • obveščanje o novostih, obvestilih in izdelkih po elektronski pošti
 • izvajanje storitev, za katere ste zaprosili (kot so pošiljanje spletnih novic, obveščanje o ponovni razpoložljivosti izdelka ipd.) prek medija, ki ste ga izbrali (kot je elektronsko sporočilo ali telefonska številka);
 • prodaja in transakcije v nakupnem procesu prek spletne trgovine ali prek povpraševanj, ki nam jih pošljete po elektronski pošti, prek družbenih omrežij ali jih izrazite osebno v naši poslovalnici;
 • upravljanje vašega sodelovanja v raznih oglaševalskih aktivnostih (kot so razne nagradne igre, ankete, ipd.);
 • izvedba naše pogodbe z vami v procesu nakupa v spletni trgovini (npr. za dostavo izdelkov, ki ste jih kupili v naši spletni trgovini);
 • izvršitev drugih obveznosti, za katere ste se z nami dogovorili;
 • upoštevanje zakonskih zahtev (npr. za izdajanje računov);
 • preverjanje identitete v izogib goljufijam;
 • zagotavljanje, da sta vsebina in funkcionalnost spletne strani v največji možni meri prilagojeni vašim preferencam in potrebam;
 • prikaz relevantnih oglasov prek najetih družabnih omrežij (npr. Facebook in Instagram);
 • administrativno upravljanje na spletni strani;
 • izvajanje raziskav in analiz spletne strani z uporabo orodij za spletno analitiko.
 • Varnost osebnih podatkov ob nakupu je zagotovljena tudi z upoštevanjem veljavnih zakonskih obveznosti in priporočil slovenske ter mednarodne zveze potrošnikov.

4. Kako podatke beležimo na naši spletni strani?
Ob obisku spletne strani se za najboljše možno delovanje, zagotavljanje kakovosti in zbiranje splošnih statističnih podatkov o uporabi zbirajo določeni podatki – to so podatki o vaši napravi, ki se beležijo prek piškotkov in kode, ki je vgrajena na spletno mesto. Ti podatki lahko vključujejo podatke o vrsti naprave, ki jo uporabljate za brskanje (mobilni telefon, tablica, osebni računalnik ali drugo), vaš IP naslov, vrsto brskalnika in operacijskega sistema, vašo dejavnost na našem spletnem mestu (npr. katere podstrani ste obiskali, kako ste se premikali po spletni strani, trajanje posameznega ogleda strani ipd.).

Vsi podatki, ki jih prejmemo iz vašega obiska, so izraženi le v obliki identifikacijske številke, kar pomeni, da iz njih ne moremo prepoznati dejanskih osebnih podatkov uporabnika. Vaši podatki, ki jih prejmemo iz obiska spletne strani, so zato varni; da bi prišli do natančnih podatkov, bi od vas potrebovali osebno dovoljenje (npr. posredovanje e-maila za prijavo na e-novice).

Vse svoje osebne podatke, ki smo jih pridobili tekom našega sodelovanja, si lahko ogledate, jih spreminjate ali zahtevate njihov izbris prek elektronske pošte na [email protected].

a) Spletni piškotki
Med osebne podatke se štejejo tudi spletni piškotki. Ko uporabljate našo spletno stran, na vašo napravo pošljemo enega ali več piškotkov – to so majhne tekstovne datoteke, ki vključujejo alfanumerične znake. Pri tem lahko uporabimo sejne piškotke ali trajne piškotke.

Sejni piškotki z vaše naprave izginejo takoj, ko zaprete okno brskalnika (ko se zaključi seja), trajni piškotek pa v vaši napravi ostane tudi po tem, ko brskalnik zaprete, brskalnik pa ga lahko uporabi ob vseh naslednjih obiskih naše spletne strani.

Piškotki načeloma ne vsebujejo osebnih podatkov, lahko pa jih uporabimo za vpogled v uporabniške nastavitve in druge podatke, vezane na vaše pretekle aktivnosti na spletni strani.

Piškotke in avtomatično zbrane podatke lahko uporabimo za prirejanje naše spletne strani (na primer pomnjenje informacij o vašem uporabniškem računu, da vam jih ob naslednjem obisku strani ni treba ponovno vnesti), za prilagajanje oglasov in vsebine ter za spremljanje učinkovitosti našega spletnega mesta in vseh metrik uporabe naše spletne strani (kot je na primer skupno število obiskovalcev in število obiskanih strani).

Spletna stran Črna Zračka uporablja spletne piškotke, saj tako lahko zagotovimo najboljše storitve pri pregledovanju naših spletnih vsebin in naročanju v naši spletni trgovini, prav tako pa tako lažje poskrbimo za varnost in nemoteno delovanje spletne strani.

Piškotke lahko izklopite tako, da svojemu brskalniku z urejanjem nastavitev naročite, naj zavrne sprejemanje piškotkov katerekoli spletne strani, ki jo obiščete. S pomočjo ustrezne funkcije brskalnika lahko piškotke s svojega računalnika ali mobilne naprave tudi izbrišete.

Če piškotke izklopite, bodo določeni deli naše spletne strani in storitev postali nedostopni ali ne bodo delovali pravilno. Večina strani v naši spletni trgovini je za vas sicer dostopnih, ne da bi za to morali razkriti svoje osebne podatke (kot je na primer vaše ime, naslov in e-poštni naslov). Kljub temu pa nekatere informacije pridobimo z uporabo piškotkov in spletnih signalov (»pixel tags«), ki nam omogoča, da vas prepoznamo kot vračajočega obiskovalca.

Za spreminjanje nastavitev piškotkov sledite navodilom brskalnika (ki se običajno nahajajo pod zavihkom “Pomoč”, “Orodja” ali “Urejanje”).

b) Prijava prek družabnih medijev
Prek najetih omrežij za zakup oglasnega prostora, kot sta družabni omrežji Facebook in Instagram, izvajamo ciljano oglaševanje novosti in izdelkov Črna Zračka na podlagi dejavnosti uporabnika na naši spletni strani in na podlagi demografskih, interesnih in kontekstualnih podatkov, pridobljenih s pomočjo družbenega omrežja samega. Vaši podatki so v tem primeru uporabljeni z namenom, da vam družabno omrežje lahko prikaže oglase, ki vas glede na zaznano aktivnost najbolj zanimajo.

c) Google analitika
V namen zbiranja podatkov o stanju in obisku spletne strani uporabljamo orodje Google Analytics. Podatki, ki jih orodje pridobi, se nanašajo na vašo uporabo spletne strani (npr. vaš začetni URL, ločljivost zaslona, brskalnik, ki ga uporabljate ipd.) ter se shranjujejo in analizirajo na Googlovem strežniku. Vsi ti podatki so nam preko orodja Google Analytics dostopni, vendar le v anonimizirani obliki. Za dodatne informacije o tem, kako Google in Google Analytics obdeluje vaše podatke, predlagamo, da pregledate Googlovo izjavo o zasebnosti.

d) Vsebine, ki jih ustvarjajo uporabniki
Uporabniki lahko na spletni strani oddate mnenja o izdelkih. Pri tem se od vas zahteva naziv, ki si ga lahko izberete po lastni presoji in je nato tudi javno objavljen – priporočamo, da v tem primeru v namen varovanja osebnih podatkov ustrezno izberete naziv, s katerim želite biti prikazani. Ob objavi komentarja je zahtevan tudi e-mail naslov, ki pa ni javno prikazan. Zavedati se morate, da bo mnenje javno objavljeno na naši spletni strani in po potrebi za promocijske namene objavljeno na Facebook ali Instagram profilu crnazracka.
Poleg zgoraj navedenih možnosti pridobivanja podatkov, ki so posledica delovanja spletne strani, vaše osebne podatke pridobimo izključno prek vašega aktivnega povpraševanja ali naročil (npr. ob spletnem naročilu).

5. Kako dolgo hranimo vaše osebne podatke?
Vaše osebne podatke bomo varovali, dokler za to obstaja interes/potreba oziroma do vašega preklica privolitve. V primerih, ko obdelava in hramba podatkov temeljita na pogodbi ali sta določeni z zakonom, se rok hrambe prilagodi pogodbi oziroma zakonu.
Če obstaja utemeljen sum, da so vpisani podatki neresnični, si pridržujemo si pravico, da jih iz vseh baz brez obvestila izbrišemo.

6. Kakšne so vaše pravice?
Pravico imate, da kadarkoli brez obrazložitve in posledic zahtevate, da dopolnimo, popravimo ali omejimo uporabo vaših podatkov ali da jih dokončno odstranimo iz baze. Prav tako lahko zahtevate dostop ali ugovarjate obdelavi svojih osebnih podatkov ter zahtevate prenos svojih podatkov. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Če menite, da se vaši osebni podatki shranjujejo ali obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, imate pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije.
Zahtevo za popoln izbris vaših osebnih podatkov iz našega sistema lahko oddate na naslednje načine, pri tem pa morate jasno navesti vsebino vašega zahtevka:
• v e-novici kliknete na povezavo »odjava« v nogi;
• pošljete pisni zahtevek po elektronski pošti na [email protected] pripisom »Odjava«;
• pošljete pisni zahtevek po navadni pošti na naslov Urška Pirc s.p., Tomšičeva 10, 5280 Idrija s pripisom »Odjava«;
Po prejemu vašega zahtevka bomo vaše osebne podatke prenehali obdelovati v roku 5 delovnih dni.
Čeprav se v podjetju zavzemamo za varnost vaših podatkov, se zaradi raznih dejavnikov, na katere ne moremo v celoti vplivati, lahko zgodi, da pretok informacij prek spleta ne bo vedno povsem varen in v skladu z našim delovanjem. Prosimo, da ste pri vnosu podatkov, ki nam jih pošljete prek spletnih obrazcev, previdni in vsako tako pošiljanje opravite odgovorno.
Politika zasebnosti podjetja Urška Pirc s.p. začne veljati z dnem 1.3.2021

Odveza in omejitev odgovornosti

Odveza

Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh.
Kljub temu, pa se lahko lastnosti izdelkov, njihova dobavljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti
podatkov na svojih spletnih straneh. V takem primeru bo ponudnik uporabnika obvestil o spremembah in mu omogočil preklic
naročila, ali zamenjavo naročenega izdelka. Čeprav se ponudnik trudi zagotoviti natančne fotografije prodajnih izdelkov, je
potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka. Ponudnik ima možnost odstopa od
pogodbe s stranko le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen Obligacijskega zakonika). Kot očitno napako se opredeli bistvene
lastnosti predmeta in vse zmote, ki se po običajih v prometu ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih ponudnik v primeru
vednosti ne bi potrdil oziroma sklenil pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni.
Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez
predhodnega opozorila.

Za tipkarske napake ne odgovarjamo.

Ponudnik ne odgovarja za vsebino mnenj o izdelkih, ki jih napišejo obiskovalci. Ponudnik mnenja pred objavo pregleda in
zavrne tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so zavajajoča, žaljiva ali škodijo ugledu ponudnika. Ponudnik ne odgovarja za
informacije v mnenjih in se odvezuje kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz informacij v mnenjih.

 

Omejitev odgovornosti

Ker je internet odprto in nezaščiteno omrežje, naše podjetje ne more biti odgovorno za izgubo ali škodo, ki bi nastala v povezavi
z vašo uporabo ali nezmožnostjo uporabe gradiv in/ali možnosti ali storitev, ki jih ponujamo na tej spletni strani, vključno z, a
ne omejeno na, posredno ali posledično izgubo ali škodo, izgubo podatkov, prihodkov, dobička ali priložnosti, izgubo ali
poškodbo lastnine in zahtevkov drugih oseb. Uporabnik je dolžan za dostop do spletnega mesta zagotoviti ustrezno
računalniško opremo z ustrezno internetno povezavo (standardni internet povprečne hitrosti) ter nameščen, ustrezen spletni
brskalnik.

Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih
straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti storitev in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe pravočasno popraviti
podatkov. V takem primeru bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil tudi preklic naročila.

Kupoprodajna pogodba

Prodajalec kupcu, ki kupi izdelek iz spletne trgovine, izda račun v pisni obliki, z razčlenjenimi stroški in pojasnilom o pravici do odstopa od nakupa z vrnitvijo kupljenega izdelka, če je to potrebno in mogoče. Kupoprodajna pogodba v obliki nakupnega naročila je v elektronski obliki shranjena na strežniku Prodajalca in je kupcu dostopna v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu. Kupoprodajna pogodba je sklenjena v slovenskem jeziku.

Kupoprodajna pogodba med Prodajalcem in kupcem je sklenjena v trenutku, ko kupec potrdi naročilo. Od tega trenutka dalje so vse cene in drugi pogoji nakupa fiksirani in veljajo tako za Prodajalca kot za kupca.

 

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, uporabnik lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova [email protected]. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Skladno z zakonskimi normativi ne priznavamo nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Urška Pirc s.p., ki kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju Slovenije, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom na povezavi tukaj.

Za kakršnakoli dodatna vprašanja, ki se vam porajajo v zvezi z vašimi osebnimi podatki ali za preklic privolitve nas lahko vedno kontaktirate prek elektronskega naslova [email protected].

 

Avtorske pravice

Vsa vsebina na strani in podstraneh Črna Zračka, Urška Pirc s.p. je avtorsko zaščitena. Informacije, vsebina, grafični elementi, besedila, gumbi, blagovne znamke, storitvene znamke, blagovna imena in logotipi na tej spletni strani so zaščiteni z zakoni o avtorskih pravicah, pravicah blagovnih znamk, pravicah podatkovnih zbirk in drugimi zakoni o intelektualni lastnini ter državnimi zakoni. Prepovedano je vsakršno kopiranje in objavljanje katerekoli vsebine v celoti ali delno na drugih mestih, razen v primeru, da lastnik to izrecno dovoli v pisni obliki.
Slikovno gradivo je ravno tako avtorsko zaščiteno in je last podjetja Urška Pirc s.p. Tomšičeva 10, 5280 Idrija

 

Želim vam obilo prijetnih in ugodnih nakupov!

 

Urška Pirc s. p.